Keresés ebben a blogban

2024. június 20., csütörtök

Gergely Tamás Tintahal – Lignja

 

Gergely Tamás Brassó 1952. augusztus 19. – 

Tintahal
 
     Kánikula volt, úszni mentek ki a tóra, hűsölni. Vadmalac komája közben a rádióban hallottakkal traktálta a barátját. Hogy a tintahal egészen másként gondolkozik, mint mi többiek. Mint az ember, mint az emlősök, szárnyasok, nagyon régen levált a közös fejlődési ágról.
     ”A tintahal az egész testével gondolkozik. Nemcsak az agyával.”
     Be akarta mutatni, hogyan is megy az egész testtel gondolkozás, úgyhogy elakasztotta Vadmalacot, aki hasra vágódott.
     Vadmalacnak fájt az esés, hiszen hirtelen jött, s így védekezni ellene nem tudott. Az is fájt neki, hogy a komája teszi vele, bár oka rá nincsen. Különben lassan, türelemmel a szívében állt fel, ám egyvalamit nem értett. Meg is kérdezte:
     ”Jó, tintahal vagy, de mit akartál a tetteddel kifejezni?”
 

Lignja
 
     Letnja žega je bila pa su otišli na jezero, kupati se. Na putu Jaran tumači Vepru ono što je preko radija čuo. Da lignja na sasvim drugi način razmišlja u odnosu na druga živa stvorenja. Od čoveka, sisavaca, ptica, od zajedničke grane razvoja odavno se odvojio.
     „Lignja čitavim telom razmišlja. Ne samo mozgom.”
     Hteo je prikazati, šta znači čitavim telom razmišljati pa Vepru stupicu postavio koji se stropoštao.
     Boleo mu je pad, ta odjedanput se desilo, izbeći nikako nije mogao. I to mu je bolelo da je to njegov jaran uradio, bez ikakvog razloga. Inače polako, strpljivo u srcu je ustao, mada nešto ni dalje nije shvatio. Pa je upitao:
     „U redu, lignja si, ali sa tvojim postupkom šta si hteo izraziti? ”
 
Prevod: Fehér Illés    

Forrás: https://lenolaj.hu/2024/06/11/gergely-tamas-tintahal/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1GayMdtuK1PekpmqzRn_hd8MkoMPjkCb6Llt0_KvpehYLb3MfRcCba_Y8_aem_AZWBKBmqudN-35b8vOZ3Gfk3sRkWXyyeeQbrXu_c4hHY-aDR6-zqXgdx0jn6a7nXwrfJHwXch7n86nSWUksczgtE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése